Zvieratá

Najväčšia suchozemská šelma a dravec je medveď biely

Polárny medveď biely

Medveď polárny, ľadový medveď či medveď biely, ako sa mu rôzne hovorí, je najväčšou šelmou, ktorá sa nachádza na pozemskej súši. No, presnejšie na snehu, keďže obýva Arktídu. Ohrozený živočích je známy svojim snehovo bielym kožuchom a obrovskou vrstvou tuku a svalov, ktoré ho chránia pred chladom. Zaujímavosťou medveďa je fakt, že sa chodí do studenej vody ohriať. Voda je totiž teplejšia ako vzduch na povrchu. Napriek veľkému telu je dobrý plavec, živý sa rybami, ale aj plutvonožce.

Váha dospelého medveďa bieleho je až 680 kilogramov a dosahuje dĺžku presahujúcu až 3 metre v prípade dospelého samca. Ubrániť sa mu je nemožné. Oproti medveďom garibaldom, hnedým, či grizzlym má medveď biely dlhší krk a krčné stavce. Zaujímavosťou je, že chlpy medveďa sú duté a tak sa teplo šíri vnútrom chlpov až do tela. Ďalšou zaujímavosťou je, že koža medveďa bieleho je čierna, no hustá biela srsť toto tajomstvo ukrýva. Jeho životný priestor sa neustále zmenšuje vďaka vplyvom človeka a vďaka otepľovaniu planéty, čiže následným roztápaním jeho životného prostredia. Tým, že sa neustále posúva ďalej a ďalej sa dostáva do ešte nehostinnejšieho prostredia.

Hladné heslá článku

Nemo

Nemo sa považuje za mladého občasného pisateľa a nadšenca pre zaujímavé rekordy, rebríčky a to celkom naj na svete. Čiže to najlepšie, najvyššie, najdrahšie, najsilnejšie, najtenšie a ešte mnoho iných naj.